Poliittinen farssi

Kaksinäytöksinen näytelmä erään strategisen hallitusohjelman synnystä. Kaikki yhteydet todellisuuteen ovat (ikävää) sattumaa.

 I

– No nih, pojjaat! Nyt aletaan hommiin! 

– Juu. Onko ryhmätyöryhmillä fläppitaulut valmiina? 

– Hehheh, Juhis, ei tässä nyt sentään autotallissa olla.

– No mutta ei sitten muuta kun hommiin. Mitäs sanotte, pitäisikö meillä olla joku iskevämpi luku käytössä? Sellainen muutama-neljä miljardia on jotenkin… Ei niin kansantajuinen.

– Pistetään kymppi! Se on sellainen hyvä pyöreä luku.

-(Kaikki kolme yhteen ääneen) Joo, joo, tehdään niin. Ja nyt mennään kahville, johan tätä tässä jo vatuloitiinkin, hehhehhehheee…

 

II

 

– Noin! Siinähän on komeat 36 sivua, kansilehtineen kaikkineen. Eikä mennyt paljoa aikaakaan.

– Hienon graafinkin olit Juhis siihen askarrellut.

– Juu, juu, autotallissa, siinä samalla kun väsäsin sitä kakkaraa, niin pohdin mielessäni, miten tuollaisia hauskoja nuolia voisi käyttää tuollaisessa kuvassa. Ja säästin siinä sitten valtioneuvostoon sihteereiltäkin piirustamisen vaivan. Osallistuin vähän säästötalkoisiin.

– Vähän alkoi tässä nyt vaan mietityttämään että miten kauan meikäläisenkään äänestäjiltä mahtaa mennä siihen, että tajuavat, että eihän ne niiden autoilun kustannukset nyt laskeneetkaan, vaan mähän sen uuden auton tässä saan halvemmalla. Meinaan vaan kun tuskin monella niistä nyt on sitten kuitenkaan varaa ihan uutta autoa ostaa…

– Älä nyt Tippe noita sure! Eikös teikäläisistä ole tunnetusti pitkät piuhat, alhainen sisälukutaito ja muutenkin selvät hetket vähissä? ( kovaäänistä naurua moneen kertaan kerrotulle vitsille, joka tunnetusti paranee uudelleen kerrottaessa)

– Juhis, Aksu kiusaa….

– No no pojat. Ei tästä kovin suurta meteliä tule, älä Tippe sure. Nuo kaikki koulutusleikkaukset pitävät huolta sitä, että tuo pikkuinen autovero jää sen alle, kun kaikki huutavat yhteen ääneen eikö kukaan ajattele lapsia. 

– Nerokas homma kyllä kaikenkaikkiaan tuo lapsiin vetoaminen. Pysyvätpähän ämmät kotioloissa, niin riittää paremmin työtä kun työmiehillekin! Lapsikorttia kannattaa tosiaan aina heilutella, loppuu kaikenlainen nenillehyppeleminen. (tyytyväistä hekottelua)

– Näin on! Ja oikein pitkälle vietynä ei sitten pääse muodostumaan enää tällaista nykyisen kaltaista kestämätöntä tilannetta, jossa ihmisillä on niin jumalattomasti koulutusta, ettei enää rehellinen tiskaaminen kelpaa. Vielä kun jotenkin saisi palautettua tasoryhmät perusopetuksen, niin siitä ei olisi enää pitkä matka kansa- ja oppikoulujakoon. 

– Ja sitten kertakaikkiaan ei vaan kouluteta kaikkia. Siinä säästyy aivan valtavasti rahaa, kun ei tarvitse ylläpitää mitään maakuntakorkeakouluja, kaikki mahtuu yhteen laitokseen, joka sekin voi kerätä rahoituksensa joltain firmalta tai parilta. Paras tietenkin olisi, että ostaisivat ne tutkimukset ja mieluiten niiden tuloksetkin valmiina yliopistoista.

– Älä muuta sano. Tosiaan, innovoimalla tästä selvitään, hahaha. Eiku..?

 

*           *            *

Neuvottelutulokseen strategisesta hallitusohjelmasta voit tutustua tästä. Liitteet, joissa on enemmän konkretiaa kuin sanahelinää, löytyvät täältä.

Farssi: tapahtuma tai sarja tapahtumia joka naurattaisi, jollei se itkettäisi.

4 kommenttia artikkeliin “Poliittinen farssi

 1. No mikä tuossa autoverohommassa nyt niin pielessä on? Kuluttajalle ei käytännössä tule paljoa enempää kustannuksia, mutta nyt köyhälläkin on varaa ostaa TURVALLISEMPI, EKOLOGISEMPI ja vähemmän kuluttava, uudempi auto. Siis jos pienituloinen joutuu nyt ajamaan 90-luvun autolla, joka kuluttaa paljon ja johon pitää tehdä usein satasten arvoisia remontteja, niin uskoisin että tästä on hyötyä hänellekin, koska a) uusi auto kuluttaa vähemmän b) uuteen autoon ei tarvitse laittaa remonttirahaa c) auto on varusteltu paremmin turvalaittein ja d) ympäristö säästyy koska uudet autot saastuttavat vähemmän. Tulos on siis minun päättelyni mukaan positiivinen. Toki kaikilla ei ole varaa heti ostaa sitä uutta autoa mutta on hyvä että Suomen vanhaa autokantaa kannustetaan uusimaan ihan jo ympäristön vuoksi.

  • Niin, jos se asia olisikin noin. Itsehän kulkisin joka paikkaan fillarilla, jos se vaan mitenkään ajan puitteissa olisi mahdollista. Todellisuushan nyt on kuitenkin se, että ei sillä ”köyhällä” ole varaa tässäkään tilanteessa uuteen autoon, niin paljon hinnat eivät laske. Ja se, jolla on varaa ostaa uusi auto, saa sen nyt vähän edullisemmin. 

   Jos mä olisin saanut valita, että minkälaista autoilua tuetaan, jos ylipäänsä tuetaan, olisi se mennyt vaihtoehtoisia polttoainemuotoja soveltaville ajoneuvoille.

 2. Juu, tuo autoveron alentaminen on ihan höpöhöpöä.. En nyt löytänyt uutista, jonka eilen luin, mutta esimerkkitapauksissa kyse oli n. 1000 euron alennuksesta kun auto maksoi yli 20 000. Näillä muilla leikkauksilla ei ns. keskituloisellakaan lapsiperheellä ole kohta varaa ostaa uutta autoa.

  Eniten omalle kohdalle osuu leikkaukset ja maksukorotukset päiväkoteihin ja koulutukseen. Tällä ajetaan johonkin yhden lapsen politiikkaan. Kohta kellään ole varaa tehdä lapsia, tai käy kuten Briteissä, että päivähoito on yksinkertaisesti niin kallista, että toisen vanhemman on halvempaa jäädä kotiin.

  En osaa sanoa, mistä leikkaukset olisi pitänyt tehdä, kun jostain ne oli tehtävä. Kaikkein eniten järkyttää tuo poliitikkojen takin kääntäminen: mitä merkitystä on millään vaalipuheilla ja kampanjoilla, kun ne on ihan pelkkää PASKAN JAUHAMISTA.

  • Totta.

   Ei tuo helppoa ole… eikä käy kateeksi niitä, jotka nuo päätökset joutuvat tekemään. 

   No, näistä poliitikkojen ”puheista ja lupauksista” taisin jo eräässä kommentissani tuolla muualla avautuakin, niin sain vastaukseksi että näillä tyypeillä ”ei takit käänny ja puheet pitää” 🙂 Olen pikkaisen eri mieltä.. ja aika lailla samaa, mitä sä tuossa kirjoitit 🙂

    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *