Ystävystymisestä somessa

Täällä Lilyssä on viime aikoina ollut useammalla bloggaajalla asiaa ystävystymisestä, ystävyydestä ja yhteydenpidosta ystäviin. Olen monta kertaa miettinyt, että tämä asia some-näkökulmasta on todella kirjoittamisen arvoinen.

Itsehän olen tutustunut someen muinaisella internetin pimeällä keskiajalla 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alkupuolella, silloin, kun kesätyökaverini piti profiilia deittinetissä ja jonka kanssa yhdessä hihittelimme hänen saamilleen vastauksille. Kauhistelimme kaikenlaisista ihmisruumiin osista napsaistuille profiilikuville ja hihittelimme melko läpinäkyvää soopaa olleille vastauksille.

Ja huolimatta kaikesta tästä seuraava kesänä kävin itsekin nettideiteillä. Joista yksi jäi sitten pidemmäksi aikaa.

Suhde päättyi ja siinä samalla myöskin kiinnostus nettielämään. 

Kului monta aikaa, ainakin 10 vuotta ja hupsis, perustin oman palstan. Sinne pelottavaan, kasvottomaan internettiin, jossa vain vihamieliset trollaajat ahdistelevat täyttäen kommenttilaatikot kaikenlaisilla ilkeämielisillä sanoilla. Eikä ketään muuta kiinnostaisi. 

Ja yhtäkkiä huomasin, että olen tullut ottaneeksi osaa phocahispidan järjestämään postitempaukseen. Ja sitten postilaatikkoon tuli viesti ihanalta Ruusulta, ihan ventovieraalta ihmiseltä, että tavattaisiinko ihan IRL! Ja sitten olinkin menossa blogitreffeille! Ja sitten juoksemassa Kympin joukossa! Ja sitten lähdössä Kanelibasilikan kanssa lounaalle Tallinnaan! Ja taas blogitapaamiseen! Ja sitten samojen ihmisten kanssa vähän vähemmän bloggausmielessä ja enemmän kahvittelu- ja höpöttelymielessä, puistotreffeillä, vaikka ja missä. Aina uudelleen ja uudelleen. Ja huomannut saaneeni, en yhden vaan useamman sellaisen ihmisen ystäväkseni, joiden olemassaolosta tuskin olisin mitään tiennyt, ellen olisi täällä kirjoittelemassa. 

Aikuisiällä ystävystyminen on kinkkinen aihe. Ystävystyminen ei takuulla ole mutkatonta missään iässä, mutta aikuisena kenttä saattaa olla kapea. Uusi kaupunki, elämä töiden ja kodin välillä ravaamista, ehkä joku hiljainen ilta jossain kuntosalin juoksumatolla. Harrastuspiirit saattavat tuntua sisäänpäinlämpeneviltä tai sitä omaa juttua ei ole vielä edes löytänyt. Ei ole helppoa ei. 

Arvaatkaa huviksenne, kun tämän aloitin, olisinko ikinä uskonut tapaavani ketään näistä tyypeistä kasvokkain? Ja toisaalta, mikä olisikaan parempi tapa tutustua toiseen kuin lukea tämän aatoksista? Kuten Kanelibasilika sen aikoinaan muotoili: musta tuntuu, että me tultais hyvin juttuun. Miten oikeassa hän olikaan. Ihailla pitää myös Ruusun rohkeutta, ei ole liikaa sanottu, että tuo yhteydenottosi muutti elämäni ♥

Joten, phocahispida, Ruusu, Kanelibasilika, Iksu, Rosanna, Emmi, Katie, Raissi, Tessa, Mindeka, Amal, Amma, Lilleri78, Tommi ja Kristakin.( Ja nyt nolottaa kun listasta takuulla puuttuu sellaisiakin, joiden kanssa ollaan ainakin moikattu, ellei pidempääkin juteltu. Olette tekin ihania!) On ollut ilo ja kunnia tavata teidät ja tutustua teihin. Osaan paremmin, osaan vain nopeasti kuulumisia vaihtaen, mutta yhtä kaikki iloa ja väriä elämääni tuoneina. Osan teistä kanssa vaihdan varmaan edelleen kuulumiset kun tavataan, osa teistä on jäänyt sydämeeni lopun iäksi ja toivon, että vielä keinutuoleissammekin muistelemme menneitä.

Ja on niin monta tyyppiä, jotka vielä haluaisin tavata, ainakin Kahvittelijan kanssa on jo vähän asiaa koitettu pohjustaakin, MM taisi kaipailla Tallinnaan, tavataanhan matkan varrella?

On myös hyväksyttävä se fakta, että kaikista ei tule sydänystäviä, ei lapsena eikä aikuisena. Tilanteet elämässä muuttuvat, ja me muutumme itsekin. Kaikki ystävyyssuhteet eivät kai olekaan tarkoitettu kestämään läpi koko elämän, mutta siitä, mikä kestää ei koskaan tiedä, ellei anna sille rohkeasti mahdollisuutta. Ja niillä pätkilläkin on valtava merkitys. Oikealla hetkellä oikeanlainen seura on korvaamatonta.

Tämä somen voima on tälläkin saralla yllättänyt itseni. Että maailmassa on näinkin paljon ihmisiä, joiden kanssa jaan useamman kuin yhden näkemyksen elämästä, ja vieläpä ihan tässä lähelläni. Joku silloin muinaisella internetin keskiajalla ennusti, että sähköiset kommunikaatiovälineet tulevat tappamaan sosiaalisen kanssakäymisen. Itse rohkenen olla päinvastaista mieltä, ja onneksi omalle kohdalleni elävä esimerkki siitä on osunut.

(Ja kyllähän näillä nykyajan hapatushärveleillä pitää oikein näppärästi yhteyttä myös niin koulu- ja opiskeluaikaisiin kavereihin, vaikka välimatkaa olisi useampi tuhat kilometkiäkin. Mutta tässä piti nyt käsitellä vain somen mukanaan tuomia tuttavuuksia)

Joten iso ♥ teille kaikille, jotka olette elämäni tielle täällä blogostaniassa törmänneet, joko ainoastaan täällä virtuaalimaailmassa tai ihan livenä. Ilman teitä elämäni olisi somen verran tyhjempää.

40 kommenttia artikkeliin “Ystävystymisestä somessa

   • Hei miks mä en osaa tehdä tollaisia hienoja oikeita sydämiä tänne! Opastusta jooko kiitos!

    Aikuisiällä on tosiaan vaikeaa saada oikeita uusia ystäviä, kun arki vie mukanaan. Ihmisiä pitäisi onnistua tapaamaan säännöllisesti, että ehtisi kunnolla tutustua. Mulle kaikenlaiset some-jutut on olleet ihan loistavia tapoja saada ihmiskontaktia kotiäitiarjessa! Täällä kun voi vaihtaa sekä arkisia että vähän syvällisempiäkin ajatuksia. Lilyynkin tulin kun kyllästyin bloggailemaan yksinäni muualla, täällä on niin kiva jutella muidenkin kanssa 🙂 Ehdottomasti tulen taas mukaan livetapaamisiin kunhan täältä mökiltä palaillaan maisemiin!

    Sä oot Ella kyllä tosiaan hyvä pukemaan sanoiksi muillakin mielessä pyöriviä juttuja, kiitos siitä! 🙂

    • Nimenomaan kotiäitielämässä some on loistava siinäkin mielessä, että siellä seuran valikointi onnistuu ehkä helpommin kuin kylmiltään jonnekin vauvakerhoon mennessä. Kaikki ei vaan ole kaikissa tilanteissa omia itsejään 🙂 

     Ja nyt seuraa sydäntutoriaali mac-tietokoneen Safari-selaimella, onnistuu varmaan muillakin:

     Valitse näytön yläreunasta Muokkaa -> Erityismerkit (alimmaisena valikossa)->Symboleja (avaa nuolesta) -> Sekalaisia symboleja ja tadaa! Sydänten lisäksi sieltä löytyvät mm. Musta hevonen ja höyryävä teekuppi 🙂 (♞, ☕)

     • Jotkut selaimet sotkee < ja 3:nkin symbolimössöksi, niin itse olen ottanut vain tavaksi copypastettaa jostain toiselta välilehdeltä tai kommentista (mistä nyt silmään sattuu osumaan) noi syrämet 😉

     • Erinomainen tekniikka tuokin! Ja copypastettamalla voi löytää aian uusia ja uusia sydämiä, kun niitä hakee kuukkelin haulla.

       

     • ♥ Jiihaa, kiitos tästä! ✁ Klik-klik sitten vaan! ☂ Mähän sekoan näistä ihan täysin! (paitsi Lily ei anna mun käyttää kaikkia merkkejä mitä haluaisin) ✫✩✪ Hiiiiiiihaaaaaaa!!! ❀

     • No mutta eikä ole aivan kuin pieni pala taivasta olisi auennut ☺Saa tuollaisen pyöreän hymynaaman, ☃ hassun lumiukon ja 〠 tän mun lempparitähtisilmän. Jiihaa!

  • Mä en tajua, miten oon selvinnyt esim. Tallinnassa ennen ilman sua!

   Että oikein raparperintuoksuinen ❤ vaan itsellesi!

   • Missä teillä on kannat katossa, saaks tulla kuokkiin 😀

    Mä kannatan ehdottomasti aikuisiän some-ystävystymistä. Harrastin sitä kyllä jo nuoruudessa, oon löytänyt ja tavannut ihmisiä useiltakin foorumeilta. Nykyään tosin oon paljon ujompi, niin ei tuu niin helposti lähdettyä 🙂 Ja tutustumista kannatan luonnollisesti sellasilta alustoilta, joissa oikeesti keskustelee ja tutustuu ihmisiin, nykyisiä heruttelu-someja ei onneks ollu ennevvanhaan niin tyrkyllä.

    • Meidän sekoiluhin ei kyllä käsittääkseni koskaan ole kenellekään ollut mitään porttaria, pitää vaan olla tarkkana ja kärppämä, että mitä milloinkin on 🙂 Joten mukaan mukaan vaan!

     Ja some-ystävyys on tosiaan suoranainen aikuisiän mahdollisuus! Kuten Iksu sanoi, tässä sitä vaan kokee itsensä rikkaammaksi. Ihan kuin kerrankin olisi käynyt niin, että on saanut lottovoiton, vaikkei ikinä edes lottoa 🙂

 1. Tavataan toki! Mä olen usein miettinyt, että hitsi, kun täällä on paljon mukavanoloisia tyyppejä, joihin haluaisi oikeastikin tutustua (kuten esmes yks Ella :)). Mutta ei vain ole koskaan tullut mieleen, että voisi tehdä niin kuin Ruusu! Hyvä postaus jälleen kerran sulta!

  • Kiitos kiitos 🙂 Ja tosiaan, pistäpäs viestiä, kun on tännepäin asiaa! (Eikä blogitreffit ole lainkaan huono syy tulla kauempaakin)

 2. Voi Ella, olen ihan liikuttunut <3 Tää on niin hyvän mielen postaus, palaan lukemaan tätä aina kun ketuttaa.

  Ihan ehdottomasti kannustan muitakin lukijoita/bloggaajia läheisempään tuttavuuteen lempibloggareidensa kanssa. Kuten Kanelibasilika muotoili: jos tuntuu, että tulisimme hyvin juttuun, todennäköisesti näin on. Sitten vaan sähköpostia tapaamisehdotuksen kera, sillä mikä on pahinta, mitä voi tapahtua? Että bloggaaja sanoo: kiitos, mutta ei kiitos? Ei siis kovin suuri menetys. Parhaimmillaan voi kuitenkin saada uuden rakkaan ystävän 🙂

  • ❤ 

   Näin se vaan on 🙂

   Ja tuo jäikin puuttumaan tuosta varsinaisesta tekstistä, mutta sinäpä sen sanoit! S-postilla vaan yhteyttä, mä väittäisin, että kyllä iso osa ihmisistä, jotka ajatuksiaan blogeissa jakavat, ovat pelkästään otettuja siitä, jos ovat antaneet itsestään sellaisen kuvan, että joku haluaisi vaihtaa ajatuksia ihan livenä 🙂 Paljoa siinä ei tosiaan menetä, mutta voittaa voi valtavasti!

    

 3. Sniif. (=Liikutus-sniif, ei flunssainen!)

  Kiitos ihanasta kirjoituksesta, kauniista sanoistasi ja siitä, että otit joskus aikoinaan minuun yhteyttä. Muistatko?
  Voin siis todellakin allekirjoittaa ajatuksen, että bloggari varmasti vain ilahtuu saamastaan yhteydenotosta, vaikka meidän tapauksessa kyse (pohjalla) ei ollutkaan ihan täysin virtuaalitapaamisesta 🙂

  ❤ Allekirjoitan täysin jokaisen sanasi ja vaikka ruuhkavuodet painavatkin päälle, kahvittelukutsu on edelleen voimassa! Ensi viikon jälkeen nimittäin olen minäkin lomalla. Laitetaan viestiä ja mennään taaperoiden kanssa pulikoimaan, Lintsille tai mitä vaan. (Myös aikuisten oma tapaaminen esim. viinilasin äärellä kuulostaa oikein hyvälle idealle…) Ja jos mukaan haluaa tulla muitakin some-kamuja, niin sekin sopii!

  (Itsehän olen ollut melkeinpä aina töissä, kun tapaamisia on järkätty, joten minulla on vielä paljon nimimerkkejä tapaamatta!)

   

   

  • Joo 🙂 Ja näinkin pieni maailman tosiaan voi olla, että ihan naapurit tapaavat toisensa somessa(kin)!

   Ja koitetaanpas kehittää aikaa kahvittelulle, vaikka edes vaan lähipuistossa termarin kanssa joku ilta naperoisen kanssa näin ensi hätään 🙂 Ja viini, sehän se vasta maistuisikin!

 4. Taas tosi hyvä teksti! Sä kyllä osaat kirjoittaa niin hyvin ja pukea usein sanoiksi sellaisia ajatuksia, joita itse vain pyörittelen päässäni. 

  Mä olen löytänyt somesta paljon vertaistukea ja ihania ihmisiä. Yhteen kivaan tyyppiin tutustuin hiukan ennen esikoisen syntymää turkulaisten odottajien FB-ryhmässä, johon liityin hetken mielijohteesta vähän viime metreillä. Vaikka ryhmässä oli paljon muitakin kivoja tyyppejä, tämän yhden kanssa kolahti heti kemiat yhteen. Ja kappas, sain näin aikuisiälläkin uuden, hyvän ystävän!

  Täytyy pitää huoli, että meidän blogitreffit eivät jää vain pohjustuksen tasolle vaan toteutuvat myös 🙂

   

  • Tämä vertaistuen määrä yms. keskutelut täällä tai Facen eri ryhmissä ovat kyllä aivan parhaita! Oon mukana muutamassa Facen ”ompelukerhossa” ja ne tuovat kuitenkin melko yksin toteuttavaan harratukseen mukavaa sosiaalisuutta 🙂

   Mä pistän sulle viestiä kun tiedän seuraavasta Turkureissusta vähän aikatauluja. Sulla taitaa vaan nyt olla muutama viikko vähän sellaista jännempää aikaa, että voi tulla viime hetken peruutuksiakin 😀 

  • Sehän oli muuten sun Suomen-reissu, joka aktivoi meidät kaikki sinne Kiasmaan 🙂 Sitäkin on kiva muistella.

   Ja hei, ❤-tutoriaali tuolla Lillerille laittamassani kommentissa 🙂

   • Kiits tutoriaalista! Mä yleensä naputtelee näitä kommenttejani pädillä, joten lumiukot ja mustat hevoset taitaa pysyä ulottumattomissa…

    Ai oliks ne Kiasma-treffit teidänkin ensimmäiset? Hah! No mutta kohta ois taas deittejä tarjolla, kun tullaan heinäkuun lopussa Suomeen… Pistän kohta viestiä aiheesta!

    • Joo, noista täppäreistä mä en oikein tiedä…

     Ne Kiasman treffit oli varmaan sellaiset ekat suuremmat, mitä oli tällä vanhempi-porukalla ollut. Varmaan Kympin joukon treenejä oli jo jokunen silloin kipitetty, en nyt ihan satavarmasti muista.

     Tervetuloa taas takaisin tänne!

 5. Kiitos Ella, oli mukava nähdä, kummasti sitä on heti erilainen tunne kirjoittaa näitä kommentteja, kun saa kasvot nimelle ja oikein mukavalle sellaiselle 🙂

 6. Mäkin olen pyöritellyt tätä asiaa mielessäni monta kertaa. Ja todellakin, on kullanarvoista löytää uusia kavereita ja ystäviä aikuisella iällä! En olisi ikinä uskonut blogia aloitellessani, että oikeasti tapaisin joitain teistä. Koen kyllä olevani todella etuoikeutettu 🙂

  Mahtavaa on myös löytää joku, jonka sisäinen kello on synkronoitu täsmälleen samaan aikaan kuin mun! <3

  • No niin on! Ja lauantaina oli taas ihan huisin hauskaa, mutta mä en maksanut sun kahvia :/ Sun pitää VAATIA sitä ensi kerralla!

   Mä kyllä koen, että näistä synkronoiduista kelloista sisällämme on aivan erityistä hyötyä 🙂 Huumorintajua yhtään vähättelemättä 😀

   • Hei hei hei, sä et todellakaan oo velkaa mistään! jos oot joskus ollukin, ni eiköhän ne kaksi kassillista kenkiä sekä säkillinen tylleröisen vanhoja vaatteita kata ne kirkkaasti ja vielä aika monet tulevatkin velat! 😀

    Ehdottoman ihanaa on tosiaan myös se, että sun seurassa tällaisen ehkä hieman liiallisen huumorintajun omaavan ei tarvi miettiä et nauranko väärässä paikassa… 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *