DIY: pipo, jossa on vuori ja rusetti

Heikkolaatuiset kuvat mutta sitäkin monitulkinnaisemmat ohjeet pipojen rakennukseen jatkuvat! 

Tästä tulee peruspipo Deluxe, koska tässä on vuori. Eli vähän niinkuin pipo pipon sisällä. Kaiken kukkuraksi tähän tällätään vielä rusetti, eli piposta tulee mallia pyykkimuija.

Ohjeella saa aikaiseksi myös aivan tavallisen vuoritetun pipon ilman rusettia. Silloin kappaleet voi leikata samalla tavoin taitteelta kuin edellisessä pipopostauksessa.

Aloitetaan siitä että kaivellaan se edellisen pipopostauksen ohjeella tehty kaava esiin tai vaihtoehtoisesti väsätään uusi malliin ½ päänympärystä – 2cm. 

Sitten etsitään paria kivaa kangasta ja päätetään, kummasta tehdään pipo ja kummasta rusetti. Vinkkinä voin sanoa, että välttämättä ei tarvitse tuhlata omaisuuttaan kotimaisen suunnittelun hyväksi (niinkuin allekirjoittanut kuitenkin usein tekee), vaan hienoja luomuksia saa aikaiseksi esim. T-paidoista jotka eivät ole kuoliaaksi kulahtaneet, mutta eivät jostain syystä enää tee muuta kuin täytä kaappia. Ja koska tähän tarvitaan kangasta tuplasti enemmän kuin helppopipoon, voi vuoriksi laittaa hyvin jotain sellaista trikoota, jonka ei muuten välittäisi näkyvän.

Asetellaan kangas taas oikeat puolet vastakkain ja sovitellaan kaava kankaalle. Tässä pipossa vuori on samaa kangasta kuin päällikangaskin, mutta vuorin voi hyvin leikata jostain muustakin kankaasta. Vuoriksi tulevan pipokappaleen voi leikata taitteelta, mutta jos pipoon laittaa rusetin, tulee päälliosaan sivusaumat molemmin puolin.

Rusettikankaasta leikataan puolikkaan pään levyinen ja n. pipokaavan korkuinen neliö, sekä n. 6×4 cm kokoinen suikale pitämään rusettia kasassa.

Ensin ompelin rusetin niin pitkälle, että sen voi kiinnittää pipon sivusaumoihin. Taitetaan 6×4 cm pala pitkittäin ja ommellaan tuppiloksi, joka käännetään (tästä tulee se rusetin keskikappale, joka pitää rusetin muodossaan). Samoin tehdään suuremmalle palalle, eli taitetaan pala pitkät sivut vierekkäin, ommellaan ja käännetään niin, että ommel jää sisäpuolelle.

Sitten ommellaan vuoripipo. Muotolaskokseen jätetään kääntöaukko, ks. kuva alla.

Rusettikaitale, joka on siis saman mittainen kuin puolikkaan pipon pitkä sivu, asetellaan päällyspipokaitaileiden väliin niin, että se ommellessa kiinnittyy pipon sivusamoihin. En kiinnitä rusettia aivan pipon alareunaan, niin ei tule vaikeuksi vuoria kiinni ommellessa.

Ja sitten surautetaan päällyspipon sivusaumat (rusettikappale siellä välissä) ja muotolaskos.

Vihdoin ja viimein yhdistetään vuori ja päällyosa. Käännä päällipipo nurinpäin ja tunge vuoripipo sen sisälle niin, että pipojen oikeat puolet ovat vastakkain. Asettele vuorin ja päällisen sivusaumat kohdakkain ja ompele alareunasta yhteen. 

Käännä pipo kääntöaukon kautta, ompele kääntäaukko kiinni ja tunge vuori pipon sisään. Taittele rusettikaitale nätisti rusetiksi ja ompele pieni kaitale käsin/koneella rypytyksen ympärille.

Ja tadaa! Nyt sinulla pitäisi olla taas uusi pipo!

Olivatko ohjeet jälleen epäselvät? Kysy ihmeessä!

Lippapipo vielä tulossa, mutta nyt olen liian mekkojenompeluflowssa. Kaivataanko muita ompelujuttuja/vinkkejä? Haha, vaikka ei kaivattaisikaan, niin niitä varmaan nyt tulee kuitenkin, koska kesätyöttömyys vaanii nurkan takana!

12 kommenttia artikkeliin “DIY: pipo, jossa on vuori ja rusetti

  • Nii-in! Me kapeakasvoiset ei oikein olla pipoihmisiä, mutta mä koitan kehitellä jotain meillekin sopivaa. Tämä malli antaa kyllä kivasto päälle muotoa, eikä päästä tule sellainen munankuorella kuorrutetun näköinen 😀

  • Periaatteessa kyllä 🙂 Kunhan toiminta pysyisi tarpeeksi pienimuotoisena. Mulla on aina ollut paha taipumus, että kaikki, mitä olen harrastellut, muuttuu työksi: Muinaisina opiskeluaikoina menin yliopistoliikuntaan kysymään, onko tarjolla flamencokurssia ja pian löysin itseni sellaisia vetämästä. Toisen kerran satuin pistelemään vähän nappeja nauhaan ja eikös heti yksi putiikinpitäjä ollut kyselemässä, että saiskos niitä myyntiin. Ja pienimuotoisia puvustuksisa tms. oon tehnyt aina kun ollut tilaisuus.

   Periaatteessa on valtava lahja saada tehdä niitä asioita joihin intohimolla suhtautuu työkseen. Harmi vaan, että mitenkään rahakkaita hommia ne ei ole, ja että se tekemisen ilo työmeiningissä vähän laantuu. Mutta ei mitenkään niin vakavasti, etteikö into olisi säilynyt 😀

   • Mä ehdotan, että pistät pystyyn sellaisen pienen blogikirppiksen: lupaudut ompelemaan valitsemasi määrän pipoja mittatilaustyönä. Ilmoitat hinnan ja sen jälkeen nopeimmat syövät hitaat  ja tilaavat mieleisensä pipot. 🙂

    Jos sulla siis on kesällä tylsää. Tai jos tällaiselle toiminnalle ei ole mitään esteitä.

    • Se olisikin kivaa 🙂 Lilyketti muistaakseni periaatteessa kieltää myymisen, mutta pienimuotoisesti täällä ovat muutkin tavaroitaan myyneet. Saa nähdä, miten tylsä kesästä tulee 😛

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *