Oli synkkä ja myrskyinen yö

Viime yö kului ukkosen ja näiden pikkukaverien seurassa:

Edu Kettunen 

Kärryttelevä tyttönen

Pikku palomiehet

Koko jengi

Koska meidän perheen joutilaat kesäpäivät alkavat piakkoin vähän pyytämättäkin ja yllättäen olla luetut, aloin luonnollisesti kiireen kaupalla touhuamaan niitä asioita, joita koko kesän on pitänyt tehdä. Tai, no, en oikeastaan. Koska aloin touhustamaan pelkkiä sellaisia juttuja, joita on kiva tehdä. Ei sillä, etteikö se opiskelukin  hyvin viihdyttävää olisi, mutta näiden tekemiseen oli vaan jotenkin niin paljon helpompaa tarttua.

Pikkupalomiehet päätyivät liivimekkoon

 

Tylleröisistä tuli tunika

Ja pikkukettuset pääsivät samanlaiseen tunikaan kuin tyttöset.

Suunnitelmat siitä, mitä kaikkea kesällä ehtisin ompelemaan, olivat massiiviset. Piti tehdä tilkkupeittoa, ne pari kurssia yliopistolle (joo-o, niihinkin pitää ommella) ja tylleröiselle vaikka mitä ja lisäksi vielä korjausompelua ja nukenvaatteita ja pussukoita ja kesäkasseja ja jotain luovia kokeiluja ja ja ja ja… ja nämä nyt ovat, viime yön tuotokset. Kankaatkin tilasin viime viikolla Majapuusta ja kettu tarttui mukaan kanttinauhaostoksilta. Että en edes tyhjentänyt mitään vanhoja varastoja. Hö. Mutta olen tyytyväinen jälkeen, kaikista tuli oikein käyttökelpoisia, vaikka tarkkasilmäinen lukija heikohkosta kuvanlaadusta huolimatta huomaa, että ompeluksia ei ole vielä edes silitettu.

Trikoon tai muiden joustavien materiaalien ompelu ei nimittäin välttämättä ole kaikkein yksinkertaisinta, ainakaan jos on niin laiska, ettei jaksa kaivaa saumuria esiin kaapin perukoilta. Ompelukoneessani on melko hyvä jousto-ommelvalikoima, mutta kyllähän ompelu on hitaampaa, kun koneessa on vain yksi neula ja kaksi lankaa verrattuna saumurin kahteen neulaan ja neljään lankaan. Mutta maltilla näistäkin selviää, ja nyt tämä oman elämänsä marthastewart pistää tähän pienen listan siitä, mitä koettaa muistaa seuralla(kin) kerralla, kun joustavaa kangasta ompelee, ja muutaman muunkin asian, jos joku noviisi sattuisi tästä vaikka innostumaan. Nämä eivät siis ole pro-vinkkejä, vaan kotiompelija kotioloihin sopivia vinkkejä ja huomioita:

 • Jos saatavilla on saumuri, käytä sitä. Jos ei ole, ei haittaa. Jousto-ommelvalikoimasta löytyy varmasti joku hyvä. Ja jos ei löydy jousto-ommelta, niin kapea siksak ajaa saman asian.
 • Mallivaate kannattaa. Siihen ei vaan välttämättä riitä kärsivällisyys, jos taistelee jo inspiraatioboforin kourissa. Mallivaatteeseen on kuitenkin a) kätevää käyttää kaikenlaisia muuten toimettomia riepuja b) niihin on helpompi tehdä muutoksia kuin kaavaan/tekeillä olevaan vaatteeseen c) hyvästä mallivaatteesta saa pitkäikäisen hyvän kaavan. Mutta kun ei siihen aina taivu, niin sovita ainakin kaavaa. 
 • Kuviollisen kankaan kanssa saa olla tarkkana leikatessa, että kaikki kuviot asettuvat jotenkin järkevästi. Ellei sitten välttämättä halua, että vaikkapa hihojen tyypit on ylösalaisin tms. 
 • Ompelussa pallokärkineula on joustavalle kankaalle armollisempi kuin tavallinen. Ja ne käyvät myös saumuriin.
 • Muinainen mc Nikke T. lauloi, ettei ihminen voi elää vetämättä. Väärin, Nikke. Joustavaa kangasta ommellessa ei saa vetää. Ja muutenkin pitää olla tarkkana sillä jousto-ompeleiden tai saumuriompeleen purkaminen on tuskaa. 
 • Neuloksesta ja trikoostakin ommeltujen vaatteiden saumat kannattaa silittää. Tulee siistimpi. 
 • Vinokantti kannattaa ommella kahteen kertaan. Tulee siistimpi.
 • Välillä kannattaa myös syödä ja juoda, inspiraatiosta huolimatta. Muuten näkö heikkenee.

Vähän on nyt sellainen olo, että vielä vois vähän jotain pientä askarrella. Mutta vielähän tässäkin on yötä jäljellä, mitäs sitä seuraavaksi..? Ehdotuksia?

6 kommenttia artikkeliin “Oli synkkä ja myrskyinen yö

 1. Noi on niiiiin hienoja! Voi että, osaisinpa itsekin. Sä oot kyllä niin taitava! Sitten kun sä valmistut kässänopeksi ja meet johonkin kouluun niin otathan sitten mun pojan sun tunneille ja opetat sille noi kaikki taidot? 😀

  • Kiitos 🙂 Noista kuvistahan ei kyllä näe, että esim. kanttaukset tein nopeimman, en siisteimmän kautta, mutta kyllä noita käyttää kehtaa jokatapauksessa.

   Ja tietty, mä opetan kaiken minkä mä osaan =)

  • Joo, oho! Tuolta sun postauksestahan se olikin tuttu! 

   Kun mä näin sen kaupassa, niin mietin, että josain olen tuon kyllä aiemmin nähnyt, mutta nyt tajuan! Olet tehnyt hyvän pipotutoriaalin, mä varmaan kans ompelen myssäkän tuolla ohjeella 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *