Aatteet ja vaatteet

Ja lisää vaatepaatosta. 

Muutama päivä takaperin useammassakin lehdessä kirjoiteltiin Opettaja-lehdessä esitellystä tutkimuksesta opettajien vaatteista. Tutkija oli aineistonsa perusteellä jakanut opet karkeasti neljään ryhmään: tasaraita-jokapoikiin, muotitietoisiin tyylitaitureihin, nahkatakki-siilitukkiin ja avokaulaisiin katseidenkeräilijöihin. 

Suurin osa opettajista on kuulemma jokapoikia, jotka tapaavat arvostella tyylitaitureita, koska he itse kokevat alemmuutta näiden rinnalla. Tässä tapauksessa mitään ei kuitenkaan sanota ääneen, sen sijaan avokaulailijoiden edustajalle pukeutumisesta saatetaan ihan jopa huomauttaa. Sanomattakin on selvää, että siilitukalle kukaan ei uskalla sanoa mitään, mutta kaikki ajattelevat hänestä jotain. 

Tuleeko kenellekään omilta kouluajoilta mieleen näiden kyseisten ryhmien edustajia? Itse muistan suurimman osan opettajista olleen varmaan noita tasaraita-jokapoikia, päällään  farkut ja villapaita, tosin vanhemmilla miesopeilla saattoi olla pikkutakki tai jopa puku. Avokaulaiset vaatteet, jos niitä joskus jollain päällä olikin, eivät ole kaivertaneet mieleeni minkäänlaista muistijälkeä. Sen sijaan muistan useammankin hieman uhkeamman daamit purjehtineen luokkaan jonkinlaisessa jännittävässä kaavuntapaisessa. Miksi tutkimuksessa ei ole kulttuurikaapuiset -kategoriaa? Eikö heitä ole enää? 

Vakavasti puhuen, hieman kylmää tuo että työpaikoilla ilmeisesti ihmiset jaksavat kytätä toistensa pukeutumista. Olen ollut aikoinani toimistotyössä firmassa, jossa vanhimmat (naispuoliset) työntekijät muistelivat aikoja, jolloin naisella ainoa mahdollinen työvaate oli hame tai mekko ja mikä supina siitä tuli, kun joku kesäheluna oli tullut ihan peräti housut jalassa töihin. Noista ajoista on kuitenkin jo kulunut jokunen vuosikymmen, ja nykyään olisikin vaikeaa kuvitella, että joku mittaisi helman pituutta lattiasta ihan vain toimistotyön tähden. Ja eikö kuitenkin ollut kivampaa, että sillä tytöllä oli ne housut, ettei tullut ilman? 

Tajusin siinä juttua lukiessani, että tylleröisen päiväkodissa yksi työntekijä käyttää huivia. Toivon todella, että hänen ei ole tarvinnut valintaansa sen enempää perustella työpaikallaan kenellekään, eikä hänen pukeutumistaan selän takana (tai päin naamaakaan) mitenkään kummastella. Koska itse olin siis tämän seikan ohittanut kokonaan, ennenkuin päädyin näitä työpukeutumisjuttuja pohtimaan. Tärkeintähän työpaikoilla tulisi olla sen, että kaikki hoitavat omat hommansa kunnialla ja hyvässä hengessä. Vaikka sitten kylpytakissa.

Jaa-a. Mitäköhän sitä itse laittais tänään päälleen..?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *